Μεγαλόχαρη

Μεγαλόχαρη

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Η εορτή της αγίας Κυριακής στη Δημητσάνα

Οι εορτές των αγίων στις επαρχίες της πατρίδας μας γίνονται με τρόπο παραδοσιακό, όπως γίνονταν επί πολλούς αιώνες. Έτσι πανηγύρισαμε και εφέτος την πολιούχο μας αγία Κυριακή. Με την συμμετοχή των νέων και των μεγαλυτέρων συμπατριωτών μας ετοιμάσθηκε ο φωτισμένος περικαλλής ναός μας εξωτερικά και εσωτερικά. Το ίδιο και
ο χώρος που βρίσκεται ο αδριάντας του αγίου Γρηγορίου. Όλα ετοιμάσθηκαν σιγά-σιγά ώστε λίγες μέρες πριν την πανήγυρη να είναι όλα έτοιμα. Στην φετινή εορτή ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.Ιερεμίας, μερίμνησε για την μεταφορά στην επαρχίας μας των ιερών λειψάνων των νεομαρτύρων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης από την Μυτιλήνη και για αυτό τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. «Ζήσαμε» μαζί με τους αγίους αυτούς το διήμερο της εορτής και η χάρη και ευλογία που λάβαμε ήταν γεγονός ξεχωριστό για όλους μας. Η χαρά έγινε ακόμη μεγαλύτερη αφού καλεσμένος του Μητροπολίτου μας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος. Ο θεολογικός λόγος του καλεσμένου αρχιερέως μας δυνάμωσε γιατί όλοι βρισκόμασταν σε μια κατάσταση έντονης αβεβαιότητας για το μέλλον της πατρίδας μας. Εκτός των ιερών ακολουθιών που έγιναν με μεγαλοπρέπεια με την  παρουσία πλειάδας ιερέων και ιεροψαλτών, που ανέβασαν τους προσκυνητές στα ουράνια, ευχάριστη έκπληξη απετέλεσε η προσπάθεια της νέας χορευτικής ομάδας Δημητσάνας. Όλα τα μέλη της ομάδας αυτής εντυπωσίασαν με την δεξιοτεχνεία τους και την Γορτυνιακή λεβεντιά τους. Με χορούς «κυκλοτικούς» μας δίδαξαν την αιωνιότητα. Οι παραδοσιακές φορεσιές τους μας μετέφεραν σε παλαιότερες λαμπρές εποχές όπου οι Έλληνες γλεντούσαν ορθόδοξα. Τότε που η Πίστη και η πατρίδα ήταν τα δύο μεγάλα Πιστεύω στις ψυχές των ανθρώπων και νοηματοδοτούσαν τις ζωές των Ελλήνων.
Ας μας χαρίζει χρόνια ο Θεός, δια πρεσβειών της αγίας μας, για να την τιμούμε και κατά το δυνατόν να την μιμούμαστε. Οι άγιοι είναι τα αδέλφια μας, νιάζονται για μας όταν όμως βλέπουν και εμάς να αγωνιζόμαστε στα πνευματικά με φιλότιμο και θυσιαστικό πνεύμα. Κάθε χρόνο η σύναξή μας γύρω από το άγιο λείψανο της μεγαλομάρτυρος μέσα στον ναό της ας είναι το ιερό μας τάμα προς εκείνη που τόσο προστάτεψε και ευεργέτησε  τον τόπο μας. Ας είναι το κορυφαίο γεγονός του καλοκαιριού το οποίο θα μας δυναμώνει και τον δύσκολο χειμώνα που αναμένουμε. Δεν φοβόμαστε γιατί δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε δυνατούς φύλακες και προστάτες. Θα κρατήσουμε και θα διαφυλάξουμε ό,τι μας παρέδωσαν οι προπάτορές μας ως κόρη οφθαλμού και θα προσπαθήσουμε ό,τι λάβαμε να το μεταλαμπαδεύσουμε και στις νέες γενιές που περιμένουν από εμάς το έργο αυτό! Ας μην ξεχνάμε ότι η παράδοση δεν είναι κάτι μουσειακό αλλά βίωμα δυνατό και πάντοτε επίκαιρο.